Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013

''Χριστουγεννιάτικες Κατασκευές με αλατοζύμη''


Το βασικό είναι να γνωρίζουμε να φτιάχνουμε τη διάσημη και πανεύκολη αλατοζύμη.
Η αλατοζύμη είναι μία πολύ ωραία αντικαταστάτρια της πλαστελίνης, την οποία όμως μπορούμε να την ψήσουμε και να γίνει ένα πανέμορφο κρεμαστό ή όχι στολίδι.

Τα υλικά που χρειάζονται είναι:
  • μισή κούπα αλάτι (αυτό στο σακουλάκι)
  • μισή κούπα νερό (συν 1-2 κουταλιές πιθανόν ανάλογα στο αλεύρι)
  • μιαμιση κούπα αλεύρι
Εναλλακτικά για πιο μεγάλη ποσότητα η φόρμουλα είναι 1:1:3, δηλαδή 1 δόση αλάτι, 1 δόση νερό και 3 δόσεις αλεύρι. Αν στο ζύμωμα νοιώσετε ότι είναι πολύ σφιχτή, (αναλόγως της ποιότητας του αλευριού) μπορείτε να βαλετε 1 κουταλιά ακόμα νερό ή και 2
Και πως το κάνουμε;

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλάτι με το αλευρί
 Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε


Με χρώμα
Χωρίζετε τη ζύμη σας σε μικρά κομμάτια και προσθέτετε τέμπερα ή χρώμα ζαχαροπλαστικής. Καλό είναι να έχετε πλαστικά γάντια αν και με νεράκι καθαρίζει εύκολα Ζυμώνετε το χρώμα με το ζυμάρι μέχρι να αποκτήσει ομοιόμορφό χρώμα η ζύμη σας. Ξεκινήστε να φτίαχνετε ότι σας αρέσει. Με έτοιμες φόρμες, ή και με την φαντασία σας. Αν θέλετε να κάνετε κρεμαστά στολίδια, όταν τα φτιάξετε, πριν το ψήσιμο, κέντε μια τρύπα με μια οδοντογλυφίδα. Από εκεί που θα θέλατε να περαστεί η κορδελίτσα.

















 Ή μπορείτε να χρωματίσετε την κατασκευή σας αφού την ψήσετε, με ακρυλικά χρώματα καλύτερα.




















Το ψήσιμο
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Καλό είναι να τα σκεπάσετε με ένα αλουμινόχαρτο και να έχετε 
το νου σας για να μην αρπάξουν.

















Διατήρηση της αλατοζύμης
Μέσα σε σακουλάκια τροφίμων ή τυλιγμένη με μεμβράνη κουζίνας στο ψυγείο. Δε παθαίνει τίποτα για εβδομάδες ή και μήνες.


ΠΗΓΕΣ SheBlogs.eu