Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Γράμματα από τον Αϊ-Βασίλη (βιβλίο από 5 ετών)

Κάθε Δεκέμβρη, τα παιδιά του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν λάβαιναν ένα φάκελο 
με γραμματόσημο από το Βόρειο Πόλο.




Ο φάκελος περιείχε μια επιστολή με παράξενο και τρεμουλιαστό γραφικό χαρακτήρα, 

μαζί με σχέδια και όμορφες χρωματιστές ζωγραφιές. 




Τα γράμματα ήταν από τον Άγιο Βασίλη. 

Περιέγραφαν θαυμαστές ιστορίες από τη ζωή στο Βόρειο Πόλο. Πώς οι τάρανδοι λύθηκαν και τα δώρα σκόρπισαν παντού, πώς ο άτυχος Πολικός Αρκούδος έπεσε από το Βόρειο Πόλο πάνω στην οροφή του σπιτιού του Άγιου Βασίλη και βρέθηκε μέσα στην τραπεζαρία του, πώς έσπασε το φεγγάρι σε τέσσερα κομμάτια κι έκανε τον Άνθρωπο που κατοικεί εκεί πάνω να προσγειωθεί στον κήπο του Άγιου Βασίλη, πώς ο Άγιος Βασίλης και οι φίλοι του αναγκάστηκαν να πολεμήσουν με την ορδή των καλικάντζαρων που ζούσαν σε σπηλιές κάτω από το σπίτι! 











Μερικές φορές ο Πολικός Αρκούδος έγραφε κι αυτός κάτι ορνιθοσκαλίσματα, ενώ ο Ίλμπρεθ το ξωτικό πρόσθετε τα δικά του καλλιτεχνικά γράμματα. 















    Πολλές, λοιπόν, απ' αυτές τις μαγευτικές επιστολές και ζωγραφιές 
μπορείτε να τις απολαύσετε κι εσείς σε τούτο το βιβλίο.


(ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο)

''Τι φαντάζεστε πως πήγε και έκανε αυτή τη φορά ο ταλαίπωρος και αξιαγάπητος γερο-Αρκούδος; 
Όχι βέβαια κάτι τόσο τρομερό όσο η απελευθέρωση όλων των φώτων του Βόρειου Πόλου με τη μία. Απλώς, την Πέμπτη κατρακύλησε από το κεφαλόσκαλο μέχρι το τελευταίο σκαλί της σκάλας! 
Είχαμε αρχίσει να κατεβάζουμε τα πρώτα δέματα με τα δώρα από την αποθήκη στο χολ. 
Ο Αρκούδος επέμενε να ισορροπήσει μια τεράστια στοίβα πάνω στο κεφάλι, πέρα από τα δέματα που κρατούσε στα χέρια του. Θόρυβος, φασαρία, σαματάς! Ύστερα, τρομερά βογκητά και μουγκρητά. Έτρεξα στο κεφαλόσκαλο κι είδα πως είχε κουτρουβαλήσει μέχρι το τελευταίο σκαλί κι είχε προσγειωθεί πάνω στη μύτη του, αφήνοντας πίσω του, σε όλο το μήκος της σκάλας, μπάλες, μπόγους και δέματα - είχε μάλιστα προσγειωθεί πάνω σε μερικά απ' αυτά και τα είχε σπάσει. 
Δεν πιστεύω να λάβατε κανένα τέτοιο κατά λάθος; 
Σας έφτιαξα μια ζωγραφιά για να καταλάβετε τι έγινε. Ο Αρκούδος τα έβαλε μαζί μου όταν του έδειξα τη ζωγραφιά. Λέει πως οι χριστουγενννιάτικες ζωγραφιές μου πάντα τον γελοιοποιούν, και πως κάποια χρονιά θα σας στείλει κι αυτός μια όπου θα φαίνομαι εγώ γελοίος (μα ασφαλώς εγώ δε φαίνομαι ποτέ γελοίος, κι εξάλλου δεν ξέρει να ζωγραφίζει καλά). Όταν τελικά στάθηκε στα πόδια του, βγήκε τρέχοντας έξω κι αρνιόταν να με βοηθήσει να τα μαζέψω επειδή εγώ, μόλις είδα πως δεν είχε πάθει τίποτα, κάθισα στο κεφαλόσκαλο κι άρχισα να γελάω μαζί του.''

Συγγραφέας : Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν
Mετάφραση: Θωμάς Μαστακούρης
Eικονογράφηση: Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν
Εκδόσεις: Αίολος, 2002

Πηγή : www.aiolos.com.gr